PURschuim en gezondheid

Er is de afgelopen tijd veel aandacht in de media voor vermeende gezondheidsrisico’s van gespoten PURschuim als vloerisolatie voor kruipruimtes. We vinden het erg vervelend dat bewoners deze klachten ervaren en scheppen graag duidelijkheid voor deze bewoners. De precieze oorzaak van de klachten moet nog worden vastgesteld. We zijn dan ook nog druk bezig met onderzoek. Er zijn vooralsnog geen redenen om aan te nemen dat PURisolatie voor kruipruimtes bij correcte en deskundige toepassing schadelijk is voor de gezondheid. Gespoten PURschuim wordt al 30 jaar toegepast in meer dan 80.000 kruipruimten in Nederland; voor mei 2012 zijn er geen gezondheidsklachten bij de branche gemeld. Het is van belang om PURisolatie voor kruipruimtes door een gecertificeerd bedrijf aan te laten brengen.


Onafhankelijk onderzoek

De branche neemt de klachten serieus en laat onderzoek uitvoeren door het onafhankelijke advies- & ingenieursbureau RPS. De resultaten van dit onderzoek worden de tweede helft van augustus verwacht. Ook TNO onderzoekt op dit moment de situatie. De onderzoeken zullen te zijner tijd hier op het Kennisplatform gepubliceerd worden. Enkel wanneer de werkelijke oorzaak van de klachten gevonden is, kunnen we bewoners met klachten verder helpen en de juiste oplossing aandragen.


Wat moet u doen als u gezondheidsklachten heeft en u vermoedt dat dit is veroorzaakt door de vloerisolatie van PUR-schuim?
Als u het idee heeft dat er een relatie is tussen uw gezondheidsklachten en vloerisolatie, kunt u contact opnemen met de GGD voor een onafhankelijk onderzoek. We raden u ook aan om de klacht te melden bij IKOB-BKB, het certificatie orgaan dat PURschuim-bedrijven certificeert. Zo’n 80% van de markt is hierbij aangesloten.

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op via info@gespotenpurschuim.nl

 

Foto door Thomas Sobek op Flickr