Het Kennisplatform gespoten PURschuim is verheugd over de resultaten van de eerste fase van het onderzoek van GGD Fryslân en een bouwfysisch bureau in de Kruidenbuurt in Heerenveen. Uit de gesprekken die GGD artsen hebben gevoerd met 47 bewoners blijkt dat het bij 37 bewoners uitgesloten is dat de klachten worden veroorzaakt door de PUR vloerisolatie. Voor 10 bewoners is het nog niet uit te sluiten en is er volgens de GGD onderzoek door een longarts nodig. De uitkomsten van dat vervolgonderzoek worden in november verwacht.
Gespoten PURschuim goed aangebracht
Uit het onderzoek in Friesland bleek ook dat de gespoten PURschuim in de kruipruimte goed is aangebracht. Woonfriesland geeft aan dat de oorzaak van de klachten mogelijk te vinden is in onvoldoende ventilatie in de woningen. Door de isolatie van de woningen is het binnenklimaat van de woningen gewijzigd. Dit vraagt om een andere omgang door bewoners met ventilatie in de woningen. WoonFriesland gaat extra aandacht besteden aan de verbetering van het binnenklimaat in de woningen.
Juiste toepassing speerpunt Kennisplatform
Eerder toonde onderzoek door TNO aan dat gespoten PURschuim in kruipruimtes veilig kan worden toegepast. Het Kennisplatform presenteerde onlangs het Actieplan voor een veilige toepassing van gespoten PURschuim in kruipruimtes om de juiste toepassing te bevorderen. Het Kennisplatform neemt veiligheid en gezondheid zeer serieus en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het is in ieders belang dat de gezondheid van de verwerkers en bewoners te allen tijde gewaarborgd is. Het Kennisplatform wil daarbij nogmaals het belang van certificatie benadrukken bij het aanbrengen van gespoten PURschuim in kruipruimtes.