Branche gespoten PURschuim innoveert

Met enige regelmaat duiken in de media en op websites berichten op dat gespoten PURschuim op korte termijn verboden zou worden. Die informatie is volledig onjuist. De bronnen van dergelijke berichten halen – al dan niet bewust – zaken door elkaar, met als gevolg dat consumenten op het verkeerde been worden gezet. Hoe zit het nu écht?

Gespoten PURschuim is een veelgebruikt isolatiemateriaal in Europa. Het wordt toegepast vanwege zijn unieke isolatiekwaliteiten, de flexibiliteit bij het aanbrengen en het feit dat het een investering is die zichzelf snel terugverdient. Door duurzame isolatie met gespoten PURschuim besparen mensen elke maand op hun energierekening. En hoe lager hun energieverbruik is, hoe beter dat is voor het klimaat.
De branche innoveert permanent en is daarbij continu op zoek naar nieuwe producten voor haar klanten. Een van de belangrijkste innovaties vanuit de branche heeft betrekking op nieuwe blaasmiddelen. Een blaasmiddel is de stof die bij het spuiten van PURschuim wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat in het uitgeharde PURschuim isolerende bubbeltjes (cellen) zitten.

Tot dusverre werden met name specifieke fluorkoolwaterstoffen (HKF’s) gebruikt als blaasmiddel. Deze groep stoffen heeft een relatief hoge impact op het milieu. Om die reden is de branche op zoek gegaan naar een nieuw blaasmiddel, dat dezelfde isolatiekwaliteit biedt maar minder impact heeft op het milieu. Dit nieuwe soort blaasmiddel is gevonden in de vorm van een andere fluorkoolwaterstof, en heet HFO. HFO’s hebben een heel lage milieu-impact, lager zelfs dan CO₂, terwijl het hiermee gespoten PURschuim zijn uitstekende isolatievermogen behoudt.

In de Europese F-gassenverordening is vastgelegd dat HFK’s vanaf 2023 niet langer gebruikt mogen worden als blaasmiddel voor gespoten PURschuim. De polyurethaanbranche heeft besloten dat moment niet af te wachten, maar eerder actie te ondernemen. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd om een soepele omschakeling naar HFO’s mogelijk te maken. Het resultaat hiervan is dat de branche ruim eerder dan volgens de Europese verordening vereist volledig zal zijn overgeschakeld op HFO’s.

Gespoten PURschuim zal dus gewoon blijven worden toegepast, ook na 2023.